Frissen pörkölt és főzött kávé

Kávé és kávépörkölő gép

Kávé és kávépörkölő gép

A kávé és a pörkölt kávézó bútorai

2017. június 11. - Kávé pörkölő

Kávé és irodalom

friss kave szemesAligha van még egy olyan ital, mely annyira összeforrt az irodalommal, mint a kávé. Az irodalom fogyasztása, ahogyan a kávé is egy puha, kárpitozott székben, fotelben esik a legjobban. Legfeljebb a bort dicsőítő poémák vetekedhetnek az irodalmi kávékultusszal, ám aligha tévedek nagyot azzal a kijelentéssel, hogy a XX. században a két nedű nemes vetélkedéséből a fekete került ki győztesen, s ez a diadalmenet napjainkban is tart, amikor a szemes kávé már meghódított minket, és egyre másra nyílnak a jobbnál jobb kávézók, melyek berendezése nem csak asztal és szék, hanem kárpitosok által készített fotel is lehet..

A kávé és kávézók hódítása

Pedig a kávé hódítóútja jóval később kezdődött, a kárpitosok korábban is dolgoztak már Budapesten. A bor dicsérete egyidős az irodalommal. Aligha van valamirevaló magyar költő, aki ne írt volna legalább egy opust Noé vesszejének csodás levéről. A kávé ellenben jóval rövidebb idő alatt, s látványosabban vált múzsává. A reformkorral kezdődően, a polgárosodás térhódításával nemcsak az ital, hanem a kávéfogyasztás is egyre magasabb szintre emelkedett, egyre fontosabb helyet foglalt el nem csupán az irodalmi, hanem a társadalmi, politikai életben is. A kávéházak – elegendő, ha csak a Pilvaxra utalok – a közösségi élet kiemelt helyszínei lettek, ahol nemcsak jelentős művek születtek, hanem korszakos politikai döntések is. Ezen épületek berendezései, bútorai rendkívül változatosak voltak és a kor kárpitos mestereinek szaktudását hirdették.Pedig a kávéház szót „káféház” formában először Mikes Kelemen használta 1738-ban.

Bevallom, jómagam némi nosztalgiával gondolok a márciusi ifjak Pilvaxára, vagy éppen Ady, Kosztolányi, Karinthy Frigyes nevével fémjelzett kávéházi életre. Sok okból – s nem csupán a kávéfogyasztás kultúrája szempontjából – kívánatosnak tartanám, ha ismét meghonosodnának az akkori kávéházi szokások, teret hódítana az értékre figyelő és értéket teremtő társasági-társadalmi élet.

Lehet, hogy a mindennapi fekete mellett, más egyéb is jobban ízlene.

A kávézó bútorai fontosak

Az írók számára a finom fekete mellett a kényelmes kávéházi bútor is fontos kelléknek számított. Manapság egy laptop mellett görnyedve a WiFi a legfontosabb tartozék, korábban a toll és papír mellett az egyenes asztal és kényelmes kárpitozott fotel volt a budapesti írótársadalom barátja.

A kávé és a pörkölt kávé a szemes kávé mellett a kávégép kontextusban is jól működik. Érdekes olvasnivaló a témakörökben: kávé vásárlás, kávé pörkölő bolt, szemes kávé szállítás, pörkölt kávé rendelés, kárpitos Budapesten.

A bejegyzés trackback címe:

https://kave-porkolo.blog.hu/api/trackback/id/tr1912586381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása